Bib en School

We bieden scholen en leerkrachten een dienstverlening op maat aan. Neem een kijkje in ons aanbod en aarzel niet om een rondleiding aan te vragen om uw leerlingen op een ludieke manier te laten kennismaken met onze collecties.

De BiB rond

De bib rond logo

De bibliotheek van Diksmuide lanceert een nieuw project De BiB rond. De bibliotheek laat klassen uit het lager onderwijs op een ludieke manier kennis maken met haar digitaal aanbod en de collectie.

Vernieuwde rondleidingen

De bibliotheek van Diksmuide heeft haar rondleidingen voor de klassen uit het lager onderwijs in een nieuw jasje gestoken. Tijdens de rondleidingen ligt de nadruk op zelf op zoek gaan doorheen de bibliotheek. Wij bieden de leerlingen een platform aan om de bibliotheek te verkennen met behulp van verschillende digitale middelen. Na de rondleiding hebben de leerlingen een goed zicht op de collectie, zowel in de bibliotheek zelf als digitaal. Tijdens de rondleidingen zet de bibliotheek in op digitale middelen, onder andere omdat ze voor kinderen een handige tool zijn om zelfstandig te vinden wat ze zoeken.

Wat zoek je?

Vele kinderen weten niet wat ze echt zoeken. Al te vaak nemen ze haast lukraak enkele boeken uit het rek. De bibliotheek laat kinderen stap voor stap ontdekken wat hen echt boeit. Hiervoor hebben we een programma uitgewerkt dat hen per graad zelfstandiger maakt.

De BiB rond!

Voor de eerste graad lager onderwijs heeft de bibliotheek een rondleiding gemaakt waar de leerlingen kennis maken met verschillende materialen. Via een kringgesprek ontdekken ze dat de bibliotheek veel verschillende soorten materialen aanbiedt. We gaan ook op zoek naar de juiste plaats voor de objecten. Na deze rondleiding weten de kinderen waar ze boeken, cd’s, dvd’s vinden op hun maat.

De tweede graad ontdekt de bibliotheek wat zelfstandiger. Ze verkennen stap voor stap hoe de catalogus en het plaatsingssysteem hen helpen op zoek naar boeken op hun maat.

De derde graad kan zich uitleven met Bibster, een digitaal introductiespel. Met tablets doorkruisen de leerlingen de bibliotheek op zoek naar vragen en antwoorden. Ze ontdekken vele facetten van de bibliotheek op een ludieke manier. Op een verassende, uitdagende wijze leren de kinderen de bibliotheek echt kennen.

Ons aanbod

Bib en school

Klassikale ontleningen

Na afspraak kan je  op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagvoormiddag klassikaal boeken lenen.

Wens je als leerkracht langs te komen met jouw klas, stuur dan een mailtje naar bibcontact@diksmuide.be en in samenspraak met de bibliothecaris wordt dan een datum en tijdstip vastgelegd.

Klaskaarten

Met deze kaart kan de leerkracht  tijdens de schoolmaanden voor de klas materialen ontlenen.

Voor 2 euro per jaar krijg je de mogelijkheid om simultaan 25 boeken + 10 cd’s/dvd’s  gedurende 6 weken + 10 tijdschriften  gedurende 2 weken te lenen.

Je kan hier online een klaskaart aanvragen.

Themapaketten

Wij bieden leerkrachten themapakketten aan met boeken, dvd’s en/of educatieve materialen, samengesteld op maat en volgens beschikbaarheid.

Met dit formulier kan je een themapakket aanvragen.

Kamishibai

De bib biedt kamishibai en vertelplaten aan.  Per uitleenbeurt kan je 1 verteltheater + 2 vertelplaten gedurende 2 weken lenen.

Klik hier voor onze collectie vertelplaten

Luister- en daisyboeken

Voor wie leesproblemen heeft, hebben wij een aanbod van luisterboeken alsook een grote collectie Makkelijk lezen boeken.

Klik hier voor onze collectie daisyboeken en hier voor de andere luisterboeken.

Jeugdboekenweek

Elk jaar tijdens de jeugdboekenweek (maart) nodigt de stadsbibliotheek  jeugdauteurs uit naar het cultuurcentrum. Alle klassen van het basisonderwijs zijn welkom.

Tijdens deze periode kunnen de derde graadsklassen deelnemen aan het thematisch bibspel.  Via dit spel leren de kinderen op een speelse manier de bib verkennen.

Suggesties zijn welkom

Het bibliotheekpersoneel en het stadsbestuur luisteren graag naar suggesties van leerkrachten of leerlingen omtrent het boeken- en activiteitenaanbod.