Jeugd

De bib van vandaag heeft wat je zoekt, hoe oud je ook bent, wat je ook interesseert.

Op deze pagina vind je alle collecties, diensten en activiteiten voor de jeugd.

Jeugdbibliotheek

Jeugd interieur 300px

Babyboekjes van stevig karton of stof.  Ja, ook baby’s zijn hier welkom!  

Een ruime collectie peuter- en prentenboeken gerangschikt volgens thema zijn opgeborgen in handige bakken. We bieden ook digitale fundels aan.

Voorleesverhalen en kamishibai.  Kamishibai zijn vertelplaten op volgorde van het verhaal. Op de achterzijde van de laatste prent staat het deel van het verhaal dat hoort bij de prent die op dat moment getoond wordt. De prenten worden steeds achteraan teruggezet. Op die manier heeft de verteller de tekst ter beschikking en blijven de kinderen geboeid door de opeenvolgende prenten die ze te zien krijgen.  De kinderen genieten met de Kamishibai van een echt theaterstuk…  Je vertelt het makkelijkst met een Kamishibai-vertelkastje.  Ook dat kan je uitlenen.

Verhalen voor alle leeftijden. Per leeftijdscategorie krijgen de boeken een kleurcode. Deze boeken staan alfabetisch geklasseerd volgens de familienaam van de schrijver.  De vier eerste letters van die naam staan op de rug van het boek, dat maakt het zoeken makkelijker. We hebben ook een aantal anderstalige boeken

  • Blauw: beginnende lezertjes van 6 tot 8 jaar volgens AVI-leesniveau
  • Geel: voor kinderen van 9 tot 11 jaar
  • Rood: voor kinderen van 12 tot 14 jaar
  • Groen: vanaf 15 jaar/jong-volwassenen

 

Poëzieboeken voor alle leeftijden zijn ook aanwezig.

Weetjesboeken voor alle leeftijden : voor dierenvrienden, knutselaars, nieuwsgierige kinderen, …  Ieder boek heeft een kleurrijk icoontje dat overeenkomt met een thema.  Zo kan je de boeken gemakkelijk terugvinden in de rekken.

Meer dan 3000 stripverhalen gerangschikt op reekstitel.

Makkelijk lezen boeken : dunne boekjes in een eenvoudige taal.  Leuke boeken voor wie lezen iets moeilijker is of voor wie niet zo graag een dik boek leest.

Luister- en daisyboeken zijn geen gedrukte boeken, maar gesproken boeken op  cd of cd-rom. Gemakkelijk om in de auto te beluisteren of in bed.  Ook te gebruiken als hulp bij het lezen : lees het boek en beluister gelijktijdig de cd.

 

Boekenzoeker voor 0 tot 18 jaar

Boekenzoeker

Ben je op zoek naar goede boekentips? Ga dan naar  Boekenzoeker! Je kan er boeken zoeken op onderwerp of op gevoel.

Heb je een favoriete soort boeken? Of lees je graag over een bepaald onderwerp, zoek dan een boek op onderwerp. Of misschien zoek je een boek dat past bij je humeur? Hou je van droevige boeken of van boeken waarmee je kan lachen? Kies dan een boek op gevoel.

En ook voor alle leeftijden vind je er tips terug. 

Veel leesplezier!

 

Ik haat lezen !

Ik haat lezen logo

“Ik haat lezen” is een veelgehoorde uitspraak bij kinderen met dyslexie. Maar dat hoeft helemaal niet!

Kinderen kunnen gestimuleerd worden om boeken te lezen met behulp van een Daisy-boek. Bij dit ingesproken boek kunnen ze dankzij de digitale structuur al luisterend door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Het Daisy-boek in combinatie met de gedrukte versie kan het lezen eenvoudiger maken zodat er toch plezier aan te beleven is.

Ook leuk om weten, zowel de boeken van de KJV, als die van de jeugdboekenmaand zijn in Daisy-vorm verkrijgbaar.

Wil je er meer over weten neem dan zeker eens een kijkje op de website van Ik haat lezen.

Boekstart

BoekStart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In de praktijk willen we ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen. Zo kan BoekStart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken.

Boekstart

BoekStart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en BoekStart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.

Op het consult van 6 maanden krijgen de ouders het babypakket : een kartonnen doos met één boekje met de bedoeling "ouders aansporen boeken in huis te halen en er van te genieten met hun jonge kind".
Op het consult van 15 maanden krijgen ze een uitnodiging om in de bib het peuterpakket te gaan afhalen : een stevige canvas draagtas met de boodschap ‘wij houden van lezen’ en ‘wij houden van de bib’. In de tas zitten twee boeken, de brochure 'Peuters houden van boeken' en een folder van Bib Diksmuide.

 

Voorleesmomenten met knutselactiviteit voor de allerkleinsten

Winterse vertellingen Joke

Onze Winterse vertellingen zijn al een stukje traditie geworden. 

Kinderen tussen vier en zes jaar zijn samen met hun (groot)ouders en vriendjes van harte welkom om te genieten van de gezellige sfeer in de bib. In de sfeervolle voorleeshoek prikkelt een boeiend verhaal de fantasie en maakt de kleine kunstenaar wakker in elk van ons.

De winterse vertellingen gaan door op de derde woensdag van de maand  (oktober t.e.m. februari) telkens om 15.30 uur. Voor het volledige programma klik hier.

CoderDojo : workshops programmeren voor tieners

Cocerdojo logo

Ben je tussen 10 en 17 jaar en wil je alles weten over programmeren? Je bent vanaf september opnieuw welkom met je laptop in onze dojo!

CoderDojo staat voor een plaats waar je kan leren coderen. Op die Dojo’s leren kinderen programmeren, websites maken, apps en spelletjes ontwikkelen,... Ze ontmoeten gelijkgestemde deelnemers en laten elkaar zien waaraan ze gewerkt hebben. Op die manier leren kinderen ook creatief problemen oplossen en wordt hun ondernemersschap gestimuleerd.

De workshops gaan door op zaterdagvoormiddag in de leeszaal van de bib.  Voor de juiste data en andere info klik hier.