West-Vlaamse bibliotheken werken vanaf begin april met ‘Wise’, het nieuwe centrale bibliotheeksysteem voor Vlaanderen en Brussel.

Vanaf begin april 2020 krijgt de digitale dienstverlening van de meeste West-Vlaamse bibliotheken, waaronder de Diksmuidse bibliotheken, een upgrade. Vooral de bibliotheekmedewerkers zullen het verschil voelen. Boeken uitlenen en innemen, nieuwe leners inschrijven en alle andere taken die dagelijkse kost zijn in een bibliotheek worden betrouwbaarder, makkelijker, gebruiksvriendelijker én goedkoper.

Wise bib.jpg

Even dicht

Om de overgang naar Wise - zo heet het nieuwe systeem - zo vlot mogelijk te laten verlopen gaan de hoofdbib en de uitleenposten Keiem, Leke en Pervijze eind maart enkele dagen dicht. De exacte data zullen binnenkort gecommuniceerd worden.

Ook de  inleverbus zal tijdens deze overgangsperiode niet gebruikt kunnen worden. We voorzien een langer uitleentermijn zodat er zo weinig mogelijk hinder is. De latere vervaldag vind je op je uitleenticket.

Tijdens de sluiting krijgen de bibliotheekmedewerkers een opleiding om met de nieuwe software te werken. Het hele systeem wordt dan ook tot in de puntjes getest.

Voor de gebruiker blijft alles zeer gebruiksvriendelijk. Wie minder vertrouwd is met computers, kan nog steeds terecht bij onze medewerkers aan de infobalie!

Tip voor de gebruikers

We raden onze gebruikers aan alle openstaande bedragen: reservaties, boetes, fotokopieën en dergelijke tegen begin maart te betalen. Daardoor vermijdt u het risico dat er bij de conversie naar het nieuwe systeem iets fout kan gaan met uw betaalstatus.

Van een lokaal/provinciaal naar centraal systeem

Voor de aansluiting op het nieuwe systeem, werkten de bibliotheken met een lokaal of provinciaal bibliotheeksysteem. Minister Gatz besliste bij de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen dat de Vlaamse en Brusselse openbare bibliotheken gebaat zouden zijn met een volledig nieuw, centraal systeem. Dat systeem heet Wise en wordt nu al door 75% van de Nederlandse openbare bibliotheken gebruikt. Cultuurconnect (digitale innovatie in de cultuursector) biedt dit aan in Vlaanderen en werkt daarvoor nauw samen met ontwikkelaar en Nederlands marktleider OCLC|HKA.

In de eerste helft van 2019 al gingen een dertigtal Limburgse bibliotheken aan de slag met de nieuwe bibliotheeksoftware Wise. In het najaar van 2019 stapte de tweede golf bibliotheken over op het nieuwe bibliotheeksysteem, met 58 Oost-Vlaamse bibs en de bibliotheek van Oostende. Tijdens de derde golf in maart 2020 is het de beurt aan de West-Vlaamse bibliotheken