Onze collecties

De tijd dat de bibliotheek er alleen maar was voor de boekenwurmen is al heel lang voorbij.

De bib van vandaag heeft wat je zoekt, hoe oud je ook bent, wat je ook interesseert.

De bib is er voor jou en groeit met je mee, je hele leven lang.

Kom gerust eens snuisteren in onze ruime collectie, onze deur staat open…

Interieur prentenboeken

Jeugdafdeling

Babyboekjes van stevig karton of stof.  Ja, ook baby’s zijn hier welkom!  

Een ruime collectie peuter- en prentenboeken gerangschikt volgens thema. We bieden ook digitale fundels aan.

Voorleesverhalen en kamishibai.  Kamishibai zijn vertelplaten op volgorde van het verhaal. Op de achterzijde van de laatste prent staat het deel van het verhaal dat hoort bij de prent die op dat moment getoond wordt. De prenten worden steeds achteraan teruggezet. Op die manier heeft de verteller de tekst ter beschikking en blijven de kinderen geboeid door de opeenvolgende prenten die ze te zien krijgen.  De kinderen genieten met de Kamishibai van een echt theaterstuk…  Je vertelt het makkelijkst met een Kamishibai-vertelkastje.  Ook dat kan je uitlenen.

Verhalen voor alle leeftijden. Per leeftijdscategorie krijgen de boeken een kleurcode. Deze boeken staan alfabetisch geklasseerd volgens de familienaam van de schrijver.  De vier eerste letters van die naam staan op de rug van het boek, dat maakt het zoeken makkelijker. We hebben ook een aantal vreemdtalige boeken

  • Blauw: beginnende lezertjes van 6 tot 8 jaar volgens AVI-leesniveau
  • Geel: voor kinderen van 9 tot 11 jaar
  • Rood: voor kinderen van 12 tot 14 jaar
  • Groen: vanaf 15 jaar/jong-volwassenen

Stripverhalen

Makkelijk lezen boeken : dunne boekjes in een eenvoudige taal.  Leuke boeken voor wie lezen iets moeilijker is of voor wie niet zo graag een dik boek leest.

Luister- en daisyboeken zijn geen gedrukte boeken, maar gesproken boeken op  cd of cd-rom. Gemakkelijk om in de auto te beluisteren of in bed.  Ook te gebruiken als hulp bij het lezen : lees het boek en beluister gelijktijdig de cd.

Informatieve boeken voor alle leeftijden : voor dierenvrienden, knutselaars, nieuwsgierige kinderen, …  Ieder boek heeft een kleurrijk icoontje dat overeenkomt met een thema.  Zo kan je de boeken gemakkelijk terugvinden in de rekken.

 

Spelletjesafdeling

De jeugddienst en de bibliotheek sloegen de handen in elkaar om de bib nog kindvriendelijker te maken. Nu kan je ook spellen ontlenen in de bib. Met je lidkaart en via het gekende uitleensysteem. Per uitleenbeurt kan je 2 spellen gratis voor 2 weken ontlenen.

Schuif de televisie aan de kant, veeg tablets en laptops van tafel. Probeer eens een gezelschapsspel uit: varieer, ontdek, win, verlies, sakker en juich ... zonder te investeren in een berg spellen waarmee je straks de zolder vult.

Het spelletjesaanbod  vind je tussen bib en jeugddienst. 

Spelotheek 500px

Volwassenenafdeling

Interieur volwassen 800px

Romans (fictie), alfabetisch geklasseerd volgens de familienaam van de schrijver.  De vier eerste letters van die naam staan op de rug van het boek, dat maakt het zoeken makkelijker.

Er is ook een afdeling poëzie en een collectie vreemdtalige romans.

De informatieve boeken staan per rubriek opgesteld (bijvoorbeeld : tuinboeken, kookboeken, kunstboeken, reisgidsen, …).  Elke rubriek is aangeduid met een kleurrijk icoon.  Dit staat ook op de rug van het boek.Taalcursussen kan je hier ook vinden.

E-boeken zijn niet meer weg te denken uit de moderne bibliotheek. Onze bib heeft een ruime collectie e-boeken.Ze kunnen ontleend worden samen met een e-reader.

Stripverhalen en graphic novels

Voor wie kampt met leesproblemen 

Makkelijk lezen boeken : dunne boeken in eenvoudig Nederlands, maar wel van een goede literaire kwaliteit.  Ideaal voor wie (Nederlands) lezen moeilijk is en voor wie te weinig tijd heeft om een dik boek te lezen.  Vaak zijn dit hertaalde klassiekers.

Groteletterboeken : dit zijn romans, gedrukt in een groot lettertype, ideaal voor mensen met visuele problemen.

Luisterboeken zijn geen gedrukte, maar gesproken boeken op een cd-schijfje.  Fijn om naar te luisteren tijdens het autorijden, het strijken, in je bed, …  Luisterboeken zijn ook ideaal om te beluisteren terwijl je het papieren boek leest : voor kinderen met leesproblemen (zoals dyslexie), voor anderstaligen die Nederlands leren, …

Daisyboeken zijn ook gesproken boeken, maar werden speciaal ontwikkeld voor mensen met leesproblemen: blinden en slechtzienden, zieken, …  Je kan ze afspelen op een gewone cd-speler met MP3-functie, maar je kan ze ook beluisteren via een “daisyspeler”.  Je kan ook de daisysoftware gratis downloaden op je computer.  Hiermee krijg je heel wat extra mogelijkheden : je kan bladeren in het boek, passages aanduiden, verdergaan waar je gestopt bent met luisteren, …  Wij lenen ook daisyspelers uit.  Voor meer info kan je terecht in de bibliotheek.

 

In onze leeszaal blijf je op de hoogte van de actualiteit

Tijdschriften : meer dan 100 lopende abonnementen op tijdschriften in alle interessegebieden. Heel wat van deze tijdschriften kan je ook voor 2 weken ontlenen, maar nooit het meest recente nummer van een jaargang.

Kranten : elke dag kan je hier 6 kranten lezen.

Je hoeft geen lid te zijn van de bib om in de leeszaal kranten en tijdschriften te lezen, wel om tijdschriften te ontlenen.

 

Afdeling film en muziek

CD’s met diverse muziekgenres : pop, jazz, blues, filmmuziek, musicals, volksmuziek, klassiek, schlagers, kinderliedjes, …

DVD’s met de nieuwste films, filmklassiekers, documentaires,televisieseries, jeugdfilms en animatiefilms.

De cd's staan gerangschikt volgens genre en dan alfabetisch op de familienaam van de uitvoerder of componist.

De verzameling cd's met kinderliedjes staan vooraan in de jeugdafdeling net zoals onze dvd's met animatiefilms en jeugdfilms.

De dvd's met films en televisieseries staan alfabetisch gerangschikt op titel van de film of serie.

Dvd's met documentaires staan apart volgens thema.

Net zoals de rest van de collectie zijn ook onze cd's en dvd's volledig gratis te ontlenen, en dat  met een max. van 10 stuks voor 4 weken.

 

Digitale afdeling

Meerdere computers ter beschikking voor internettoegang. De catalogus kan je raadplegen op onze I-pads

Toegang tot de digitale kranten en het krantenarchief van GoPress

Hotspot : toegang tot het internet via uw eigen laptop, tablet, smartphone, 

Banner landingspagina