Volwassenen

Alle collecties, diensten, activiteiten en tips  voor volwassenen hebben we op deze pagina gebundeld.

Boekencollecties

Interieur volwassenen 300px

Romans (fictie), alfabetisch geklasseerd volgens de familienaam van de schrijver.  De vier eerste letters van die naam staan op de rug van het boek, dat maakt het zoeken makkelijker.

Er is ook een afdeling poëzie en een collectie anderstalige romans (Frans, Engels, Duits en Spaans).

De informatieve boeken (non-fictie) staan per rubriek opgesteld (bijvoorbeeld : tuinboeken, kookboeken, kunstboeken, reisgidsen, …).  Elke rubriek is aangeduid met een kleurrijk icoon.  Dit staat ook op de rug van het boek. Taalcursussen kan je terug vinden in de leeszaal.

E-boeken zijn niet meer weg te denken uit de moderne bibliotheek. Onze bib heeft een ruime collectie e-boeken.Ze kunnen ontleend worden samen met een e-reader.

Stripverhalen voor volwassenen en graphic novels kennen een groeiende populariteit en ontbreken niet in onze bib. Graphic novels zijn beeldverhalen met literaire kwaliteiten en een afgeronde, complexe verhaallijn in boekformaat.

Nieuwe aanwinsten (boeken, cd's en dvd's) worden in de kijker geplaatst. Ook de sprinters staan hier opgesteld. Sprinters zijn recente en veelgevraagde boeken die je slechts voor 2 weken kan ontlenen. 

 

Voor wie kampt met een leesbeperking 

Makkelijk lezen boeken : dunne boeken in eenvoudig Nederlands, maar wel van een goede literaire kwaliteit.  Ideaal voor wie (Nederlands) lezen moeilijk is en voor wie te weinig tijd heeft om een dik boek te lezen.  Vaak zijn dit hertaalde klassiekers. Je kan die vinden tussen de romans bij de letters MAKK

Groteletterboeken : dit zijn romans, gedrukt in een groot lettertype, ideaal voor mensen met visuele problemen. Deze boeken zijn samengebracht onder de letter G tussen de andere fictie.

Luisterboeken zijn geen gedrukte, maar gesproken boeken op een cd-schijfje.  Fijn om naar te luisteren tijdens het autorijden, het strijken, in je bed, …  Luisterboeken zijn ook ideaal om te beluisteren terwijl je het papieren boek leest : voor kinderen met leesproblemen (zoals dyslexie), voor anderstaligen die Nederlands leren, …

Daisy-boeken zijn ook gesproken boeken, maar werden speciaal ontwikkeld voor mensen met leesproblemen: blinden en slechtzienden, zieken, …  Je kan ze afspelen op een gewone cd-speler met MP3-functie, maar je kan ze ook beluisteren via een “daisy-speler”.  Je kan ook de daisy-software gratis downloaden op je computer.  Hiermee krijg je heel wat extra mogelijkheden : je kan bladeren in het boek, passages aanduiden, verdergaan waar je gestopt bent met luisteren, …  Wij lenen ook daisy-spelers uit.  Voor meer info kan je terecht in de bibliotheek.

Ook voor kinderen hebben we makkelijk lezen-, luister- en daisy-boeken.

In onze leeszaal blijf je op de hoogte van de actualiteit

Leeszaal

Tijdschriften : meer dan 100 lopende abonnementen op tijdschriften in alle interessegebieden. 

Van heel wat van deze tijdschriften kan je oudere nummers ook voor 2 weken ontlenen. Het meest recente nummer van een jaargang is steeds beschikbaar in de leeszaal.

Kranten : elke dag kan je hier 6 kranten lezen.

We hebben een abonnement op De Standaard, De Morgen, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, De Tijd en het Wekelijks Nieuws, maar je kan de krant ook digitaal lezen via de GoPress toepassing op onze internet pc's of met je eigen laptop, tablet of smartphone die is verbonden met ons wifi netwerk.

Je hoeft geen lid te zijn van de bib om in de leeszaal kranten en tijdschriften te lezen, wel om tijdschriften te ontlenen.

 

Digie Café : hulp bij digitale problemen

Digie Café

Is je laptop traag? Wil je e-mails lezen op je smartphone of wil je weten hoe je een app installeert?

Met al je vragen over je pc, laptop, tablet en smartphone kan je terecht in het Digie Café in de bib.

Breng zeker je toestel mee, een ervaren IT specialist staat je met raad en daad bij.

Er zijn  maandelijkse sessies gepland.  Klik hier voor alle info.

 Website voor gepassioneerde lezers : Hebban.nl

Hebban

Hebban.nl is een lezerscommunity én redactionele boekensite ineen. Een professionele redactie verzorgt het dagelijkse boekennieuws over de populairste genres en gidst lezers door het enorme boekenaanbod. ‘De lezer staat centraal op Hebban,’ aldus hoofdredacteur Sander Verheijen. ‘Hebban is wat dat betreft een soort Facebook voor boekenlezers. Je kunt op Hebban alles en iedereen volgen: auteurs, je favoriete genres, recensenten, uitgevers, boekhandelaren, en natuurlijk andere lezers. Zo maken we het heel leuk en interactief om je volgende favoriete boek of auteur te kunnen ontdekken.’ 

Hou je van lezen, neem dan zeker eens een kijkje.

LangZullenWeLezen.be :  het boekenplatform van de VRT

Langzullenwelezen.jpg

Met LangZullenWeLezen wil de VRT iedereen goesting geven om meer - of weer - te gaan lezen.

Neus rond in de boekenkast van andere boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s,… en ontdek wat zij van hun gelezen boeken vinden en welke boeken ze plannen om te lezen. Maak ook je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Kijk naar Achterflap waarin Sven Speybrouck elke week speciaal voor LangZullenWeLezen op zoek gaat naar gepassioneerde lezers. Samen delen ze hun liefde voor het boek.

Snuister eens tussen wat de VRT in woord & beeld aan boeken te bieden heeft. Miste je een interview over de laatste klepper van je favoriete auteur? Op LangZullenWeLezen.be kan je het ongetwijfeld nog eens beluisteren of bekijken.